Diskuse

O tom, co je to pseudo demokraty chápaná demokracie.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J76a81n 80R20á21ž

14. 7. 2017 18:17

Vždyť je jedno, zda máme poslanců padesát nebo pět set. Rozhodující je to, co se schválí v Bruselu. Náš parlament něco odsouhlasí, ale z Bruselu nám řeknou, že to není v souladu s evropskými hodnotami nebo je to v rozporu s nějakým nařízením Evropské komise a musíme to zrušit. No a když něco naopak nechceme, ani poslanci to nechtějí, tak nám připomenou z Bruselu, že o tom co chceme nebo nechceme nerozhoduje my, protože musíme bez odmlouvání zavést všechna Nařízení Evropské komise nebo dostaneme sankce.

Komunisté nazývali demokracií vládu jedné strany, která byla řízena z Moskvy, dnes se demokracie eufemisticky říká systému kdy námi voleny parlament může rozhodnout co nám povolí vláda v Bruselu. Jaký je v tomto pojetí demokracie rozdíl?

0 0
možnosti
JS

Mýlíte se. V žádném případě se neoznamuje, že něco z volebního programu se neplní. Hovoří se o tom, že všechny strany povolební koalice svůj program v podstatě splnili.

1 0
možnosti
JK

Máte frustraci z demokracie. Přirozeně má každý svůj názor jak by se měli věci veřejné spravovat a kam by měli směřovat, svádí to k představě, že existuje jednoduché a rychlé řešení a když teda svěřím důvěru někomu, kdo říká že to zařídí, tak se tak taky rychle stane.

Zkušenosti z historie jsou ale jiné. Vláda jedné strany pod jedním vůdcem nevede k prosperitě, ale k úpadku, nestrádá jen elita kolem vůdce. Vysvětlení je jednoduché, nikdo ani osvícený vůdce, ani vy, ani já, nemůžeme vědět vše a předvídat důsledky při správě věcí veřejných. Postupně se vrší chyby až do úplného úpadku. Řešení je právě víc té demokracie, víc názorů, víc vědomostí, víc odborníků. Hledat řešení v té kakofonii názorů je složitá a zdlouhavá záležitost, jde o přesvědčování, ověřování a nacházení nových možností. Naší přirozené nedočkavosti se taková cesta nelíbí, ale důležitá rozhodnutí nechcete uspěchat ani ve svém životě, pokud nedočkavost nezvítězí.

Naše parlamentní demokracie koná zdlouhavě a navíc nařízené jednotné hlasování politických stran odrovnává i demokratickou pluralitu názorů. Systém "vstup do strany a hlásej a hlasuj za náš názor, bez keců" je špatný. Původní smysl stran je slučování lidí s podobnými názory, ale až po zvolení za zástupce lidu.

Další možnost je přímá, nebo polopřímá demokracie švýcarského typu.

1 0
možnosti
Foto

Vám se zdají třeba USA v úpadku??

0 0
možnosti

To jste si nevšiml, že většinový systém je přesně to, co se všichni tihle dobrodějové napříč politickým spektrem snaží zavést? Zvýšit klausuli, počet volebních okrsků, snížit počet posalnců - prostě jakýmkoliv způsobem zařídit co největší rozdíl mezi poměrem získaných hlasů a poměrem obsazených křesel.

Chceme-li skutečnou demokracii, tak musíme naopak prosadit demokracii poměrnou.

Tohle volání po většinovém systému bych vyjádřil třeba takovýmto podobenstvím:

"To auto nějak drncá..."

"No samozřejmě, vždyť má šestihranná kola; takový nesmysl!"

"To máte pravdu; musíme je vyměnit. Za čtverhranná."

1 0
možnosti
Foto

Kdepak, v Česku vládne alibismus.. Naopak politické strany brání systém, jaký je.. Lepší trošku, než nic.. :-(

1 0
možnosti