Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P90e46t23r 75S40k66á42c59e40l

14. 4. 2020 21:02

V pořadu ČT "Historie.cs" se historikové shodli, že po každé (vlastně i pokaždé) revoluci mocní pokračují v novém prostředí ve vládnutí shodně s předcházejícími mocnými, ale způsoby se mění. Jako příklad jeden pán uvedl fakt: T.G.Masaryk, aby nahradil lidem císaře pána (byl totiž vždy viděn na koni), tak se rychle též naučil jezdit na koni. Jak prosté...takže hlavní je, jak moc se naše vlády starají o zdraví, blaho a slušný život svých občanů, voličů. Z mého pohledu po roce 1990 změny nastaly, ale nechápu, proč za 30 let vlády demokratické vlády stále udržuje při životě nesmysl zvaný "letní čas". Kdy od roku 1979 trvale dvakrát ročně nařizují naše vlády (jak ta komunistická, tak i demokratická) milionům občanům, že musí ve dve hodiny ráno pootočit hodinami. Nevěříte? Vizte:

Doslova se ve vládním nařízení vydaném vládou ČR a všemi vládami od roku 1979 praví:

V těchto dnech o druhé hodině středoevropského času se posunou hodiny na třetí hodinu letního času. JARO.

V těchto dnech o třetí hodině letního času se posunou hodiny na druhou hodinu středoevropského času. PODZIM.

A zkuste se tímto řídit a ve dvě resp. ve tři hodiny ráno vstát a posouvat a posouvat. Platí pro všech 10 milionů občanů ČR a v našich krajinách od roku 1979 nepřetržitě! Kam jsme se to posunuli...?

0 0
možnosti

Podstatou českého socialismu bylo vytvoření nadřezené třídy a její udržování z prostředků ostatních.

My že nežijeme v socialismu, slyšel jste v posledním měsíci Babiše, Vojtěcha, Zaorálka nebo Havlíčka?

0 0
možnosti

J75a46n 18K76o73z70l52e25r

12. 4. 2020 10:47

Starej pán Hrušínský se asi v hrobě obrací a diví co tady jeho synek vyvádí

3 1
možnosti

Pan Hrušínský je zaslepený nenávistí a zdá se,že začíná být momentálně zavostalej.....;-D

1 1
možnosti

Pan Hrušínský si ještě plete co je a co není kapitalismus. Zřejmě chce ukázat jak je vyhraněn proti Babišovi, aby šel s dobou. Možná by se měl vyzkoušet žít a pracovat v USA jako herec. Tam, pokud někdo není zrovna herecká špička, tak si nemůže moc vyskakovat. V Česku herci podprůměrní dnes hrají v různých seriálech nevalné úrovně a již se cítí jako velké hvězdy. A že těch seriálů se vyrojilo. Nova, Prima, ale už také ČT pouští na diváky snad už jen ty seriály, takže ani nemá smysl tyto stanice najít svým ovladačem.

6 0
možnosti

Já myslím, že už podpisem anticharty naznačil, že v socialismu chce žít. Ne?

2 0
možnosti

Ano, to podpisovat nemusel.

2 0
možnosti

Jednou jsem četl rozhovor s Hanou Vágnerovou, kde popisuje zážitky z cest do Ameriky, do Los Angeles, na kurzy herectví, kde bydlí v pronájmech s dalšími lidmi, z nichž mnozí se rovněž věnují herectví a jsou místní. Říká tam cosi v tom smyslu, že v Americe být řadovým hercem neznamená vůbec nic. Tzv. "herec" je tam obrazně každý druhý. Což poznala ve chvíli, kdy řekla, že je profesí herečka. Nebavíme se samozřejmě o těch pár vyvolených z Hollywoodu. A dodává, že český herec by měl být za ČR rád, protože naprostá většina herců je schopná se v našich podmínkách normálně uživit.

Ano, pro herce druhé třetí kategorie to určitě ani u nás není na nějaké vyskakování, ale zase to neznamená žít s ostatními někde na hromádce a doufat v zázrak. Nepíši to kvůli tomu, že bych tady chtěl zavádět zámořský model. Evropa je zkrátka socialističtější a rovnostářštější než USA. Jsme tak zvyklí.

Bohužel v době krizí nebo velkých změn nejde držet a udržet všechno. Po revoluci byla návštěvnost divadel a kulturních akcí slabší, byly tu obavy, zda se budou ještě točit české filmy. Černé scénáře se nenaplnily, nejrůznějších divadel a společností je poměrně dost, řada herců se upíchla v umělecky náročnějších počinech typu nekonečných seriálů, filmy se točí... řekněme jakékoliv. Možná jsme se dostali do opačného extrému, že si říkáme, jestli to či ono muselo skutečně vzniknout, ale to je věc jiná.

Tím vším chci říct, že v letech minulých u nás kultura nestrádala. Ovšem nikdo nikdy neřekl, že to takto bude na věky a že model, na který jsme před třiceti lety naběhli, je vždy a za všech okolností udržitelný. Nemyslím si, že divadlo má vytvářet nějaké rezervy, to bych řekl, ani nejde. Anebo jde, ale divadel by muselo být méně a tím i herců a lístky by musely být dražší. Ovšem každý, kdo se rozhodne věnovat této profesi, by měl znát rizika. Kultura podobně jako sport jsou záležitostí zbytnou. Ostatně každý sportovec ví, že se sportem nebude živit až do důchodu.

26 0
možnosti

Oni jsou si vědomi rizik, ale riziko kdy stát zakáže tisícům firem fungovat je v novodobé historii novinka.

A pokud by hypoteticky stát přestal úplně dotovat divadla, tak by zřejmě Hrušinský patřil mezi vítěze, protože je velmi blízko tomuto stavu a po krachu těch ostatních by převzal jejich zákazníky.

3 0
možnosti

Naznačujete, že pan Hrušínský by měl mít buďto rezervy a přečkat dobu na nich a nebo by to měl zabalit.

OK, pak ovšem měžme stejným metrem.

Stát by měl po dobu mimořádných opatření snížit platy svých zaměstnanců a důchody na polovinu.

Není fér abyste chtěl po podnikatelích nést tíhu opatření které zavedl stát a ve státním byli dál lidé za 100%.

1 1
možnosti

Pan autor naznačuje, že v kapitalismu by se měl každý postarat.

1 0
možnosti

Je úsměvné, jak se tady v diskusi předhánějí tzv. kapitalisti. Když je nedostatek řemeslníků, sdírají zákazníky na krev, když je šance podojit stát, tak většina podojí a pěkně si k tomu popláčou. Máme kapitalismus, tak bychom měli jet podle kapitalistických pravidel. Přece každá kulturní instituce má možnost si sehnat soukromého podporovatele.

5 2
možnosti

Divadlo na Jezerce je společnost s ručením omezeným. To je právní forma určená ke komerční činnosti, tj. k vydělávání peněz. Provozování divadla ale není zisková záležitost, výsledek hospodaření se blíží nule. Tudíž požadavek, že v době krize má žít divadlo z rezerv, je nesmyslný, žádné rezervy prostě nejsou - ani na Jezerce,

Z veřejných či externích soukromých zdrojů je podporováno každé či přesněji téměř každé divadlo - každé ovšem jinak. Pokud by tomu tak nebylo, jedno z mála divadel, které by přežívalo, by bylo právě to na Jezerce, protože dotací má minimum.

Divadlo na Jezerce : vlastní tržby(vstupenky) = 20 mil. Kč, dotace = 2 mil.

Činoherní klub : vlastní tržby = 9,5 mil. Kč, dotace = 19,5 mil.

Znamená to, že Jezerka je 10 x horší divadlo a tak si zaslouží 10x méně peněz ? No to asi ne.

A z hlediska tržeb - dovede hospodařit výrazně lépe než ČK ?

Pan Hrušínský není socialistický, jak mu značná část veřejnosti podsouvá, ale sociální - chce divadlo udržet a nemá na úhradu fixních nákladů, kam patří třeba i výplaty.

.... pokrač.

3 8
možnosti

........

Taky by se mohl chovat jako kapitalista - projekt není udržitelný, tak končíme. Dodavatelé : máte smůlu, své pohledávky si můžete odepsat,

zaměstnanci : sice mate nárok na odstupné, ale kde nic není ....

milý státe : daně nečekej, nejsou peníze.

Po skončení krize založí novou společnost Divadlo u Jezerky (nebo nějak podobně) a jede se dál. Vždyť v jiných oborech podnikání (ke kterým je divadlo často přirovnáváno) je to velmi časté. Takhle nějak jste si to představovali ? Asi ano, protože třetí cesta není.

Podle mého názoru udělal pan Hrušínský pouze jednu chybu - špatná forma jednání a špatné načasování. Ale v principu má pravdu.

1 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS