Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Napadat Ústavní soud právně nelze. Na druhé straně i ústavní soudce je občan našeho státu. Co kdyby někoho napadlo obvinit občana, soudce ústavního soudu, z porušení naší Ústavy tím, že při hlasování dal přednost nějakému právu před základním právem občana na život a zdraví?

0 0
možnosti
MK

M90i28l90a33n 34K86e14s63l

22. 2. 2021 22:17

Poslouchal jsem,ale bídně, ústavního soudce,který zdůvodňoval zrušení omezující maloobchodní prodej a služby.Říkal tam něco jako,že vláda měla dostat třicet dní na vyjádření.To nedostala.Těch třicet dní jsou povinné nebo je to libovůle ústavního soudu.

0 0
možnosti
MR

Soudce Fenyk: ÚS vstoupil do politiky, to mu nepřísluší

Dnes 12:05

Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud (ÚS) aktivisticky vstoupil na pole politického rozhodování, které mu nepřísluší. Takovými slovy ohodnotil rozhodnutí kolegů týkající se zrušení vládního nařízení omezujícího maloobchodní prodej a služby místopředseda ÚS Jaroslav Fenyk. Nespokojenost s rozhodováním pléna přitom Fenyk vyjádřil už na začátku února poté, co ÚS zrušil část volebního zákona.

Právní předpisy se v České republice neodůvodňují. Způsob, jakým vláda komunikuje s veřejností, do jaké míry jí předkládá kompletní a přesvědčivé informace, spadá zcela bytostně do sféry veřejné diskuse a politické odpovědnosti, za niž vláda skládá účty ve volbách. Většina pléna zde tak nepřípustně vstoupila na politické kolbiště a omezila jej,“ tepal do rozhodnutí.

Vláda ve svém vyjádření k ÚS uvedla, že opatření o uzavření maloobchodu a služeb směřují k legitimnímu cíli, tedy omezit šíření koronaviru snížením mobility a setkávání lidí. Plénum však takové odůvodnění nepřesvědčilo.

2 0
možnosti
Foto

Doporučil bych tu stranu nazvat poeticky: PŘISTŘIHNEM VÁM KŘIDÝLKA.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby Zeman s Babišem nešlapali po Ústavě, tak by o tom ÚS nemusel rozhodovat.

2 3
možnosti
ZD

Poprvé od Vás čtu geniální úvahu. Když šlapali - tak jsme jim do toho hodili vidle. Kdyby nešlapali - tak jsme jim to neměnili. Nemuseli jsme nic měnit - když oni ale šlapali.

Dokonalý popis rozhodovacích algoritmů Ústavního soudu. Tohle se Vám povedlo!

6 1
možnosti
ZD

Současná vláda a tím i opozice zanedlouho končí. Komu ale "ústavně momentálně nejsprávnější řešení" může nakonec ublížit je budoucí vláda - ať je to kdo je to. A myslím, že se do voleb na opoziční scéně ještě dočkáme překvapení. Změnil se směr větru a korouhvičky...

6 2
možnosti
JR

J11a60n 53R77á94ž

22. 2. 2021 17:47

Jen konstatuji,co o praktikách jednání Ústavního soudu za předsednictví JUDr.Rychetského říkají někteří jeho soudci:

"Ústavní soud aktivisticky vstoupil na pole politického rozhodování, které mu nepřísluší." Takto ohodnotil rozhodnutí kolegů týkající se zrušení vládního nařízení omezujícího maloobchodní prodej a služby místopředseda ÚS(!) Jaroslav Fenyk.

„Výsledný text nálezu nebyl posuzován na žádném zasedání pléna. Tento postup tvorby rozhodnutí považuji za nepatřičný a nedůstojný pro ÚS,“ napsal soudce Fiala.

Soudce Sládeček : „Obdobně jako další soudci jsem k návrhu vystoupil a uvedl dosti závažné připomínky k odůvodnění i některá relevantní doporučení k úpravám. V daném případě, aniž by byly připomínky ostatních soudců takto vypořádány, se přistoupilo k hlasování,“

(https://www.novinky.cz/domaci/clanek/soudce-fenyk-us-vstoupil-do-politiky-to-mu-neprislusi-40351762#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=daMNTNIbPvo-202102221632&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu)

7 3
možnosti
RK

Manipulujete pane Ráži. Nejedná se o praktiky soudu za předsednictví Rychetského, ale citace z disentních stanovisek tří soudců k jedné jediné věci. Oproti tomu stojí jiný názor 11 dalších soudců.

4 5
možnosti

Líbit se Vám to nemusí a evidentně nelíbí, ale respektovat byste to na rozdíl od vlády měl !

0 0
možnosti
Foto

J93o42s63e78f 14B10á65r19t35a

22. 2. 2021 17:26

Ten Ústavní soud by mohl být putovní. Mohli bychom ho třeba půjčit Polákům, Francouzům, Italům... Ať to jde v celé Evropě lépe a lépe.

6 2
možnosti
ZD

Byl bych s podobnými návrhy opatrný. Tyto země by mohly - na rozdíl od nás - získat značnou a kdoví jestli zaslouženou demokratickou převahu. Jak bychom potom k tomu přišli! Myslete trochu více na národ!

A nakonec, aby nám - při těch toulkách - nebyli ukradeni!

4 0
možnosti
JB

J87a59n 32B92u33r45i26a30n

22. 2. 2021 17:24

Antikarma!

ÚS nedělá nic jiného než že kontroluje, jestli jsou vládní nařízení či zákony v souladu s nejvyšším zákonem této země - Ústavou ČR.

A tu Ústavu nenapsal, respektive neschválil, nikdo jiný než politici. A politici ji samozřejmě kdykoli mohou změnit (pokud se na tom dohodnou).

7 4
možnosti
ZD

Za sedmero horami a sedmero řekami byl jeden právník/politik, který se sepisování účastnil, nebo měl alespoň na text vliv. Po letech text co právník obhajoval a nyní - pod tlakem zlého draka - se proti tomu co obhajoval postavil. Ale je to pohádka. A to byste děti neuhodli, kdo byl ten zlý drak.

6 1
možnosti
  • Počet článků 398
  • Celková karma 6,08
  • Průměrná čtenost 1414x
Snažím se žít podle svého motta:
"Je lepší jít za sluncem, než za svým stínem."