Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nojo, není nad "přirozené" šlechtění. To se dělávalo tak, že místo cílené změny na jednom místě genomu se semena radioaktivně ozařovala nebo máčela do chemikálií, čímž se genetická informace poškodila na mnoha místech, a z toho se pak vybralo semeno kde náhodou došlo k prospěšné změně (a k mnoha dalším změnám na jiných místech, s neznámými důsledky).

A v ještě dávnějších dobách se holt muselo počkat, až k tomu poškození dojde vlivem kosmického záření. Jenže to šlo pomalu a kdybychom na to dnes museli spoléhat, tak bychom už dávno pochcípali hlady.

1 0
možnosti

Pravdivé, ale pro mnohé nepřijatelné zjištění.

0 0
možnosti

Ano genetické mutace a hybridy. Kam zmizela výborná višeň Vackova, která plodila ještě cca před 30 lety i v podhůří Jeseníků, teď ji neseženu, někde prý existuje pár zachovaných stromů, nevím, kde a nenacházím obdobnou odrůdu, která by Vackovu višeň nahradila. Kde jsou vynikající jahody Senga - Sengana, dnes se prodává odrůda jahod pod stejným názvem, ale nemá valné recenze, je už tak zmutovaná, že neplodí dobře a je náchylná k nemocem a škůdcům. Prý bych původní odrůdu Senga - Sengana, která zde byla taky ještě před 40 lety, našla nejspíš někde za Uralem. Pochybuju, že se semena těchto odrůd dostala do jakékoliv banky. A to nemluvím o bramborách, rajčatech a taky slepicích. Snad všechny prodávané slepice a kuřice jsou hybridy, které sice pěkně nesou 2 - 3 roky, ale kuře nevysedí. Pokud chci vajíčka, nakoupím nové hybridy, za vším tím vidím hlavně prachy, zlikvidovat vlastní chovy, nedovolit domácí výpěstky a pořád opakovaně nakupovat zdegenerované zmetky.

1 0
možnosti

Kam zmizela 40 let stará odrůda?kdybyste měla aspoň základní potuchu o šlechtění (šlechtění není genová manipulace, je to křížení jedinců, u nichž se požadovaná vlastnost projevuje jako recesivní), věděla byste, že ony požadované vlastnosti, se kterými byla příslušná odrůda vyšlechtěna), má v podstatě jen první produkční generace. Další generace rychle degradují, protože se kříži s jinymi jedinci, kteri maji opačné vlastnosti, ať je to višeň, rajče nebo pšenice. Proto se šlechtí neustále nové a nové odrůdy. Pokud chcete dobré jahody, kupte si nějakou novou odrůdu, stará nebude fungovat. Pokud chcete slepice, které vysedi kuřata, nakupujte u chovatelů, ne u množitelů. Chovatele se totiž chovají v jistém smyslu opačně než šlechtické, genetický fond spíše stabilizují, než aby ho měnili.

0 0
možnosti

Máme v ledu banku semen z celého světa.

0 0
možnosti

Jen se k nim nedostaneme.

0 0
možnosti

Nejsem přítelem katastrofických scénářů, ale představte si, že ... začneme jíst plevel.

0 0
možnosti
Foto

Nie je plevel ako plevel, mnohí divoké rastliny sú jedlé a chutné

2 1
možnosti
  • Počet článků 398
  • Celková karma 6,08
  • Průměrná čtenost 1414x
Snažím se žít podle svého motta:
"Je lepší jít za sluncem, než za svým stínem."